2022 Swing feel

Swing Feel

14.05.2022 – 25.06.2022   


Vincent de Boer | Romee van Oers   


Het werk van Romee van Oers en Vincent de Boer bulkt van ritme en dynamiek. Beide onderzoeken het belang van een momentum terwijl hun kwast de beweging archiveert. Het werkritme is hierbij van uiterst belang. Die ene beweging waarbij het aankomt op beheersing, concentratie en techniek is vaak weken, soms maanden lang voorbereid en geoefend voordat het moment daar is. De link naar muziek is snel gelegd, het is ook niet voor niets dat hun werk regelmatig te vinden is op LP hoezen. Het beeld swingt en lijkt te dansen.   

Vincent de Boer
250x45 cm.

Vincent de Boer verkent middels kalligrafische principes de grenzen van schrift. In zijn werk, of dat nu op een velletje papier is, of op een torenhoog gebouw, is dit altijd aanwezig. In zijn nieuwe atelier onderzoekt hij momenteel de continuïteit binnen zijn werkpraktijk. Volgens vooraf onderzochte restricties werkt hij op een lange strook papier en binnen dit systeem improviseert hij. De ene handeling zet de andere in gang, alles is verbonden met elkaar en dus product van haar context. Daarom ontwikkelt het werktuig mee: een systeem werkt enkel als het mee ontwikkelt met het proces. Ook het beeld wordt systematischer; 'hoe minder keuzes ik moet maken, hoe meer vrijheid ik voel.' De tijd en energie worden vastgelegd tijdens het werkmoment.


Exhibition views

Romee van Oers maakt schilderijen waarin vormen lijken te willen bewegen, elkaar aantrekken of afstoten. Een vlak helt naar voren, een lijn deinst terug. Het beeld staat stil maar lijkt dat niet langer vol te kunnen houden. De een beweegt de ander reageert, de uitkomst laat op zich wachten. Deze dynamiek verkent Romee in opstellingen die ze maakt en bestudeert. Hier overlappen, vouwen en buigen materialen en worden nieuwe verhoudingen zichtbaar tussen ontstane vormen. Op directe en spontane wijze wordt dit omgezet naar het doek. Dit resulteert in schilderijen die net een beetje off-beat zijn, ze vangen als het ware een ogenblik net voor- of nadat de foto genomen had moeten worden. Het schilderij verrast zowel de vormen als de toeschouwer. 


Romee van Oers
172x152 cm.